27. OBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT 2017

Zastopali nas bodo na regijskem zasedanju

Svetniške klopi novomeškega Rotovža je ta četrtek zasedlo 32 osnovnošolcev, ki so bili izvoljeni na osmih osnovnih šolah Novomeške občine.

Otroci so bili dobro pripravljeni in so prav vsi razpravljali o temi »Otroci in načrtovanje prihodnosti«. Na otoški šoli so v okviru šolskih parlamentov povabili Radio Slovenija in oddajo Hudo, na OŠ Stopiče pa so sodelovali s televizijsko oddajo Infodrom. Drugje so se pogovarjali, delali so plakate, sodelovali, se pogovarjali. V OŠ Šmihel so sodelovanje na šolskem parlamentu omogočili prav vsem, ki so si to želeli.

V plenarnem delu zasedanja so se razdelili v štiri skupine in se pogovarjali o podtemah »kdo sem in kakšen človek želim postati«, »prihodnost«, »vrednote« in »okolje«. Večina mladih parlamentarcev je povedala, da si želi, da bi jih starši in ostali odrasli poslušali in tudi slišali. Želijo si, da bi štelo  tudi njihovo mnenje. Nekateri otroci na šolah pogrešajo več pogovarjanja o poklicih, usmerjanja. Predvsem pa si želijo, da bi prav vsi upoštevali njihove želje. Starejši se morajo zavedati, da ne želijo biti kloni, pač pa originali in slediti svojim ciljem in željam.

Na koncu so izvolili delegacijo, ki jih bo predstavljala na regijskem zasedanju. Z največ glasov so izvolili šest delegatov Jaka Kuneja, Matijo Radeža in Klaro Štukelj iz OŠ Otočec, Marina Gazvoda de Reggi iz OŠ Grm, Nežo Račečič iz OŠ Drska ter Matica Kobeta iz OŠ Brusnice.